Studiu teatru alternativ

Bucureștenii nu mai aleg teatrul ca mijloc de petrecere a timpului liber

Rezultatele studiului despre

obiceiurile de consum de teatru ale bucureștenilor

Studiul realizat de React Research a analizat obiceiurile de comsum de teatru ale bucureștenilor.

Obişnuiţi să mergeţi la teatru?

17% din respondenţi declară că se duc des şi foarte des la teatru, 35% se duc uneori, iar 42% se duc rar. 6% din bucureșteni declară că nu merg niciodată la teatru. Comparativ pe categorii de vârstă, des şi foarte des merg la teatru cei între 20 şi 35 de ani şi cei între 36 şi 45 de ani. Însă, tot aceste categorii sunt cele care se duc rar şi foarte rar.

Obişnuiţi să mergeţi la teatru alternativ?

12% din participanţii la evaluare declară că merg des (10%) şi foarte des (2%) la teatru alternativ, prin asta înţelegând (spectacole de teatru în cluburi, puburi, spaţii dezafectate, locaţii stradale, apartamente sau alte spaţii, altele decât cele convenţionale); 28% merg uneori, iar 41% merg rar, 19% nu merg niciodată la teatru alternativ. Comparativ pe categorii de vârstă, des şi foarte des merg la teatru  alternativ cei între 20 şi 35 de ani şi cei între 36 şi 45 de ani. Însă, şi de această dată, tot aceste categorii sunt cele care se duc rar şi foarte rar. Rezultatele arată că des şi foarte des merg la teatru  alternativ cei cu venituri între 1.000 şi 2.000 lei.

De obicei, ce surse de informare folosiţi pentru a afla programul spectacolelor de teatru?

Mediul online reprezintă principala sursă de informare legat de spectacolele de teatru: 47% prin intermediul reţelelor de socializare şi 44% din reclame online. Pe locul trei în ceea ce priveşte sursele de informare (39%) se află prieteni, cunoscuţi sau colegi. Pe locul al patrulea (23%), respondenţii află despre spectacolele de teatru din afişe. Pe ultimele locuri, fiecare sub 10 procente, sunt flyerele, bannerele stradale şi reclamele radio. 6% din respondenţi află informaţii despre acest subiect din baruri şi cafenele. Aproape 2% din respondenţi caută informaţii pe site-urile teatrelor sau direct la sediile lor.

De obicei, când iesiţi în oraş cu prietenii/colegii în ce zone ieşiţi?

Pe primul loc al referinţelor în ceea ce priveşte zonele de ieşit în oraş se află Centrul Vechi, cu 61%, după care urmează Zona Piaţa Romană/Amzei (27%) şi Regie (20%); Zona Floreasca are un procent de 15%. Aproape 5% dintre respondenţi declară că preferă să se plimbe în parc. 4% din subiecţi preferă să meargă în mall-uri sau la terase şi restaurante din diferte cartiere şi zone ale Bucureştiului.

De obicei, cu cât timp înainte achiziţionaţi sau rezervaţi biletele pentru teatru?

Cei mai mulţi dintre respondenţi (43%) obişnuiesc să îşi achiziţioneze sau rezerve biletele cu câteva zile înainte, 27% cu cel puţin o săptămână înainte şi 20% în ziua respectivă. Doar 8% fac acest lucru cu câteva sptămâni sau cu mai mult de o lună înainte.

Cu câte persoane obişnuiţi să mergeţi la un spectacol de teatru?

Majoritatea respondenţilor (60%) obişnuiesc să meargă la un spectacol de teatru cu între una şi trei persoane.  33% merg la teatru cu între patru şi 10 persoane. Doar 2% din respondenţi declară că obişnuiesc să meargă singuri la teatru, iar 3% merg cu peste 10 persoane.

Despre studiu

Studiul a analizat obiceiurile de teatru ale bucureștenilor. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada ianuarie – martie 2016, pe un eşantion de 1.234 de persoane, din regiunea București – Ilfov, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 14 și peste 55 ani.